Randevu Al
0258 264 46 66
Katarakt gözde saydam olarak bulunan merceğin çeşitli nedenlerden dolayı saydamlığını kaybederek ve buna bağlı görmenin azalması ile sonuçlanan göz rahatsızlığıdır. Tek tedavisi cerrahidir. Bugün için kullanılan geçerli ve sonuçları en başarılı yöntem fako cerrahisidir. En büyük avantajı çok kısa bir sürede uygulanabilmesi ve gözde çok büyük kesi yapılmadan çalışılabilmesidir.
Hastanın görmesi kendine yetmediği ve katarakt tanısı konulduğu andan itibaren cerrahi için karar alınabilir. Kataraktın olgunlaşıp sertleşmesini beklemek doğru bir karar değildir. Çünkü olgunlaşıp sertleşmiş olan kataraktların ameliyatları diğerlerine oranla daha zor, iyileşme süresi daha uzundur.
Aile hikayesi Şeker hastalığı gibi tıbbi problemler Göz yaralanması Kortizon gibi ilaçlar Uzun zaman korunmadan güneşte kalma Önceden göz cerrahisi geçirmiş olmak
Ağrısız görme kaybı Kamaşma ve ışığa karşı hassasiyet Gözlük numaralarının sık değişimi Bir gözde çift görme Okuma için daha parlak ışığa ihtiyaç duyma Gece görüşünün azalması Şekilsiz ve bulanık görme Derinlik hissinin kaybı
Göz doktorunuzun yapacağı detaylı bir muayene ile kataraktın varlığı, derecesi ayrıca bulanık görme ve gözde rahatsızlığa neden olabilecek durumlar tespit edilebilir.
Ameliyattan sonra hastanın normal görüşe kavuşması için geçen süre; ameliyatın zorluğuna ve kataraktın sertliğine göre değişir. 7 ile 15 gün arasında çok iyi bir görme noktasına ulaşılır. Hasta 15gün ile 30 gün arasında tamamıyla iyileşir.
Bir kez katarakt ameliyatı olduktan sonra kataraktın tekrar oluşması söz konusu değildir. "Gözüme tekrar katarakt geldi" şeklinde yanlış tabir edilen durumda göz merceğinin kapsül kısmını kalınlaştırarak görmeyi azaltması söz konusudur. Bu durumda ameliyat gerekli olmayıp yag lazer ile 1 - 2 dakikada kapsül açılarak eski görme sağlanır.